Hakkımızda

Dernek Hakkında

Dereğimiz temel olarak, eğitim, kültür, sanat, türizm ve müzecilik  alanlarında ülkemize ve halkımıza maddi ve manevi katkıda bulunmayı, köyümzün ortak mallarını; müze, cami, şadırvan, evlerimizi tarihi ağaçlarımızı ve değirmenlerimizi ile mesire yerlerimizi korumak, yaşatmak bakım ve onarımlarını yapmayı hedeflemiştir.

Bunların yanında köyümüzün yaşayan geleneklerini geliştirici, unutulmaya yüz tutmuş adet ve ananelerini tespit edip manevi ve kültürel yönden gerekli tedbirlerin alınması ve geleneklerimizin yaşatılmasını amaç edinmiştir.

Ayrıca başarılı öğrencilerin eğitimine destek vermek, mevcut Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesi’ nin tanıtımını yapmak ve gelişimini sağlamak  ve benzer  konulardaki faaliyetlere katılmak hedeflerimiz arasındadır.

DİKYAMAÇ KÖYÜ (KAMPARNA)

Dikyamaç Köyü Arhavi’nin en eski yerleşimi olan ve Türkiye’nin en çok yağış alan ana köylerinden biridir. Dikyamaç Köyünün eski adı Kamparona (Kampara tarlası = Mürverlik) olup, daha sonra sadeleştirilerek Kamparna ismini almıştır. Dikyamaç Köyünün tarihi ile ilgili net bilgilere sahip olmamamıza rağmen Orçi adıyla tanınan en eski 3 köyden biri olduğu bilinmektedir. Köy mezarlığında bulunan mezar taşlarında yer alan Hicri – 1215 (Miladi – 1800) yılı köyümüzün tam tarihini yansıtmamaktadır. Osmanlı dönemi öncesine ait olduğu düşünülen büyük toprak küplerin köyde bulunuşu köy tarihinin 1400 lü yıllara kadar indiğini ve köyün 500 – 600 yıllık bir tarihi geçmişinin bulunduğunu göstermektedir. Dikyamaç köyü camisinin yapım tarihi 1894 tür. Yine köyümüze yakın olan kemer köprünün ise 400 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır.